❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Projecte Velella et necessita! Posem a punt el Moska!

Ajuda'ns a posar a punt el nostre veler, el MOSKA, per a que col·labori amb un projecte enfocat a la conservació i educació ambiental marina

0
seconds
83
Pledges
3.700€
From 3.500€
Contribute to the project
View project in Castellano

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project without receiving any reward:

Sobre nosaltres i Proyecto Velella

Hola! Som la Iris i la María, dues biòlogues de Mollet i Barcelona, patrones d'esbarjo i amants del mar. Des de fa anys hem estat vinculades a l'educació ambiental i a projectes de conservació dels ecosistemes marins.

Tot i que ens assemblem... No, no som bessones ni germanes :P
Tot i que ens assemblem... No, no som bessones ni germanes :P

Fa poc més d'un any vam crear Proyecto Velella, una iniciativa amb la qual combinar els nostres principals interessos: navegació, biodiversitat marina i educació ambiental.

A través d'activitats dinàmiques i vivencials, Proyecto Velella busca apropar el mar i els seus ecosistemes a la ciutadania, fent que aquesta s'impliqui en la seva protecció.

La Iris durant una activitat sobre biodiversitat marina al Saló Nàutic de Barcelona
La Iris durant una activitat sobre biodiversitat marina al Saló Nàutic de Barcelona

Tot i que en un principi no ens plantejàvem tenir un vaixell propi i la idea era dur a terme expedicions a bord d'embarcacions d'altres persones, fa uns mesos vam trobar el Moska, un preciós motoveler de l’any 1978, de 28 peus i quilla correguda, inspirat en els llauts Menorquins, i ens en vam enamorar.

El Moska quan el vam comprar
El Moska quan el vam comprar

L’Alfons, el seu anterior propietari, l’havia comprat per dur a terme un projecte d’ecoturisme i per tant, compartia i comparteix molts dels valors de la nostra idea.

Quan el va comprar fa un any, i el va treure de l’aigua per fer-li un repàs a l'obra viva (la part del vaixell que va submergida), es va adonar que el Moska tenia osmosi, una “malaltia” bastant freqüent en vaixells de fibra de vidre d'edat avançada, com és el cas.

Després d’uns mesos varat fora l’aigua assecant-se abans de començar el tractament, per raons personals, l’Alfons no se’l va poder quedar, i ens el va vendre.

Ara el Moska ja és nostre, i tenim moltíssimes ganes que torni a navegar i que formi part de Proyecto Velella.

Amb la seva vinculació al projecte, tindrem la possibilitat de dur a terme activitats d'educació ambiental i divulgatives a bord, de col·laborar amb altres entitats aportant dades que contribueixin als seus estudis científics, o fins i tot impulsar projectes d'investigació i/o conservació propis.

Ens ajudes a aconseguir-ho?

A què destinarem les vostres aportacions

Si aconseguim l'objectiu marcat, volem:

(1) - Finançar part del tractament antiosmòsi al que s'ha vist sotmés el pobre Moska.

Si el superem (perque sou els/les millors mecenes del món) i ens permetem el luxe de somiar i demanar una mica més...

(2) - Finançar el tractament antiosmòsi al complet

(3) - Revisió del motor

(4) - Inspeccions, habilitacions i permisos necessaris per vincular-lo al projecte.

(5) - Material científic per dur a terme algunes de les activitats del projecte (xarxa de recollida de micro-plàstics, xarxa de plàncton, microscopi amb accessoris...)

Què pots aconseguir si ens ajudes:

A part de col·laborar amb un projecte enfocat a la conservació i coneixement del medi marí, i de sentir que el Moska és una mica teu, si ens ajudes podràs aconseguir:

  • BANDERA PEL MOSKA: Confeccionarem una bandera on inclourem el teu nom i el de tots/es els/les mecenes que col·laboreu al Verkami. D'aquesta manera, cada vegada que sortim a navegar i hissem la bandera serà un petit homenatge a totes les persones que ens hagueu ajudat a fer-ho possible.

  • FOTO ANTIGA DEL MOSKA: T'enviarem, per a que pengis a la nevera de casa teva, una foto del Moska navegant en tota la seva esplendor durant la seva joventut, als anys 80. T'escriurem un missatge en el seu revers, on t'agraïrem de manera personalitzada la teva implicació i aportació al projecte.

La foto del Moska que rebràs
La foto del Moska que rebràs

  • PORTA-ENTREPANS "RESPECT THE LOCALS": Un porta-entrepans o boc'n'roll amb un estampat de meduses del mar Mediterrani, per posar en valor, a través d'uns animals a vegades incompresos i perseguits, a la nostra fauna marina local. Les meduses que hi apareixen són la Pelagia noctiluca, el borm blau, la medusa ou ferrat, l'aurèlia i la velella. Disseny de @es.concha i confecció de @mcomasp, dues cracks.

Aquest és l
Aquest és l'estampat que tindrà el porta entrepans.

  • SORTIDA DE NAVEGACIÓ (3h aprox): Acompanya'ns en una de les nostres sortides amb el Moska. Gaudirem de la navegació a vela, xerrarem sobre biodiversitat i conservació marina i amenitzarem l'experiència amb un petit piscolabis. Estem obertes a navegar durant la franja del dia que prefereixis (gaudir de les primeres llums de l'alba o de la posta de sol des del mar és tot un espectacle...). **El port des d'on sortim pot variar segons l’època, ho anirem dient per xarxes socials si ens movem.

  • LÀMPADA D'INSPIRACIÓ MARINERA: @elspicots , projecte local d'artesania en fusta, han confeccionat aquestes làmpades inspirades en el mar, que trobem autèntiques obres d'art. **Producte limitat a 3 unitats.

*Degut a que es tracta d
*Degut a que es tracta d'un producte artesà, no totes les làmpades serán iguals (la forma del tronc variarà). Tot i això, sí que s'intentarà mantenir l'estil que s'aprecia en la làmpada original de la fotografia.*

  • EXPEDICIÓ OBSERVACIÓ FAUNA MARINA I CIÈNCIA CIUTADANA (6 hores aprox): Acompanya'ns a navegar amb el Moska una mica més lluny de la costa, per tractar d'albirar fauna marina com aus, cetacis, peixos pelàgics i/o tortugues, mentre aprofitem per parlar sobre aquestes espècies i la seva importància, reflexionar sobre la conservació de la biodiversitat, i posar a prova les habilitats de navegació de la tripulació recollint els residus flotants que poguem trobar-nos. Posteriorment tota la informació extreta de la sortida la registrarem en plataformes de ciència ciutadana o la transmetrem a entitats que puguin necessitar les dades.

Dofí mular a proa!
Dofí mular a proa!

  • NIT AL MOSKA PER DUES PERSONES: En quant el posem maco (ja ho és, però encara més), el Moska serà com un apartament flotant la mar d'acollidor. Et convidem a passar-hi una nit, i a gaudir de l'experiència de dormir al mar però amb la seguretat i relaxació que suposa fer-ho a port. Inclourem un piscolabis i una ampolla de vi per a que notis millor el balanceig del vaixell abans d'anar a dormir :P. **El port pot variar segons l’època, ho anirem dient per xarxes si ens movem.

  • PATROCINADOR/A D'UN FUTUR PROJECTE CIENTÍFIC: Tenim la intenció de, al llarg d'aquest hivern, plantejar-nos algún projecte centrat en investigació i/o conservació de la biodiversitat marina (espècies albirables en vaixell, com cetacis, grans peixos pelàgics, tortugues marines i aus marines) en el que volem enmarcar moltes de les sortides amb el Moska. El/la mecenes que faci l'aportació corresponent podrà acompanyar-nos en algunes d'aquestes sortides i rebrà una menció especial quan exposem els resultats. **Si teniu dubtes o propostes respecte aquest futur projecte no dubteu en escriure'ns!!

Calendari previst

Les recompenses materials (foto antiga del Moska, porta-entrepans, làmpades...) calculem entregar-les*a partir del mes de desembre*.

Les sortides de navegació de 3 hores les podrem fer*de desembre a març*.

Les expedicions de 6 hores i la nit al Moska seran*de març a maig*.

La bandera amb els noms de les mecenes la dissenyarem quan s'acabi el Verkami. Us la mostrarem per xarxes :)

Totes les sortides estaran supeditades a les condicions meteorològiques

Agraïments i + Info

Volem agrair a Jaume Martín i Eva Corominas la creació i edició del video que hem utilitzat pel Verkami.

A la Maria C. per les il·lustracions de les recompenses, el disseny de bandera i el porta entrepans, i sobretot, pel suport i predisposició.

A Els Picots, per la seva col·laboració amb les seves peces úniques.

A les nostres families i als/les nostres amics/amigues per tot el suport i els bons consells.

A tota la gent que hem anat coneixent des del naixement del projecte i que ens ha animat a seguir tirant-lo endavant.

I un especial agraïment a l'Alfons, l'antic propietari del Moska, per no ser només un venedor sinó també un nou amic.

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

11 comentarios

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

  • axelbc

    axelbc

    6 months

    Uno más en el Moska! :)

  • Expedicion Perseus

    Expedicion Perseus

    6 months

    Venga chicas!!! A tope!!! 🌊🌊🌊⛵️⛵️⛵️

  • Jordi Castilló Carretero

    Jordi Castilló Carretero

    7 months

    Enhorabona per aquest projecte tan xulo I la il.lusió que hi poseu

  • Irene Carbonell

    Irene Carbonell

    7 months

    Sou uns bollitos de Mar!! Ànims guapes

  • Raúl Cabrera

    Raúl Cabrera

    7 months

    Os deseo muchas millas para el Moska y para vosotras!! Un fuerte abrazo y muchos éxitos

  • Viento en popa!

  • ELENA SANCHEZ

    ELENA SANCHEZ

    7 months

    Me encanta la gente joven con iniciativa. Tía Pili

  • ELENA SANCHEZ

    ELENA SANCHEZ

    7 months

    Ánimo lo conseguiréis

  • Ruben

    Ruben

    7 months

    A Moskear!

  • juan carlos somoza

    juan carlos somoza

    8 months

    Suerte.

Go back to all the updates

#01 / Diario de a bordo: ¡Muchísimas gracias, lo conseguimos! / Diari de bord: Moltes gràcies, ho hem aconseguit! :)

Hace ya unas semanas que conseguimos cumplir nuestro objetivo de Verkami, y es por eso que queremos daros oficialmente las GRACIAS a tod@s l@s mecenas que habéis querido ayudarnos, ¡¡os estamos suuuuper agradecidas por haberlo hecho posible!! :)

Por otro lado, también nos gustaría aprovechar este post para poneros al día de las mejoras que hemos estado haciéndole al Moska durante este tiempo:

Antes de ponerlo en el agua, como seguramente ya sabréis, tuvimos que acabar el tratamiento antiosmosis de la obra viva (parte del casco que va sumergida) que ya tenía iniciado cuando lo compramos.

Tratamiento antiosmosis en proceso
Tratamiento antiosmosis en proceso

Aparte de esto, una vez estuvo en el agua y antes de moverlo al que es ahora su puerto base (Club Náutico Premià de Mar), le hicimos la puesta a punto al motor y tuvimos que pasar la ITB (inspección técnica de barcos). Pese a que la pasamos sin complicaciones, será un día que difícilmente olvidaremos... y es que cuando abrimos la puerta de entrada del Moska para enseñárselo al inspector de la ITB, nos encontramos con una piscina de unos 20cm de agua, con varios objetos flotando, hongos en las paredes y miles de gotas de agua en el techo fruto de la condensación... ¡Imaginad nuestras caras! Todo un espectáculo que, hay que decir, el inspector se tomó con bastante humor...

Resulta que a raíz de las lluvias torrenciales que hubo a mediados de Septiembre, especialmente en el litoral sur de Cataluña (donde se encontraba el Moska), el agua entró al interior por algún punto del barco que aún no hemos acabado de descubrir (aunque tenemos nuestras sospechas) y lo dejó hecho una piscina...

Techo de gotelé... :P
Techo de gotelé... :P

Pasadas todas las revisiones, largamos amarras y navegamos con el Moska hasta Premià de mar. Una vez allí, acabamos de montar las velas y revisamos la cabuyería (todos los cabos del barco) cambiando los más gastados. Estas últimas semanas, además, hemos estado arreglando los muebles que se habían bufado durante el episodio de inundación y dándole un toque un poco más clásico al interior; cuando lo compramos tenía algunas partes del mobiliario pintadas de azul claro que no nos acababan de convencer y no veíamos cómo hacerlas encajar estéticamente con el resto del barco.

Interior del Moska cuando lo compramos / Interior del Moska ahora
Interior del Moska cuando lo compramos / Interior del Moska ahora

Aunque aún queda mucho trabajo de bricolaje por delante (¡algo que nos encanta!), nuestros planes en el futuro más inmediato consistirán en preparar las recompensas físicas del Verkami (portabocadillos para l@s mecenas que los hayan escogido ¡ya nos ha llegado la tela con el estampado!, diseño de la bandera con vuestros nombres, envío de fotos firmadas,etc.) y, mientras tanto, saldremos con el barco tanto como podamos para coger más experiencia en cuanto a la navegación (y, más concretamente, con el Moska), conocer la zona y valorar los posibles proyectos que podemos plantear 😊

¡¡Os mantendremos informad@s!!


Ja fa unes setmanes que vam aconseguir acomplir el nostre objectiu de Verkami, i és per això que volem donar-vos oficialment les GRÀCIES a tots/es les mecenes que heu volgut ajudar-nos, us estem súper agraïdes per haver-ho fet possible!!

D’altra banda, també ens agradaria aprofitar aquest post per posar-vos al dia de les millores que hem estat fent-li al Moska durant aquest temps:

Abans de posar-lo a l’aigua, com segurament sabreu, vam haver d’acabar el tractament antiosmosi de la obra viva (la part del casc que va submergida sota l’aigua) que ja tenia iniciat quan el vam comprar.

Tractament antiosmosi en procés
Tractament antiosmosi en procés

A part d’això, un cop va estar a l’aigua i abans de moure’l fins al que és ara el seu port base (Club Nàutic Premià de Mar), vam posar a punt el motor i vam haver de passar la ITB (inspecció tècnica de barcos). Tot i que la va passar sense complicacions, serà un dia que no podrem oblidar... I és que quan vam obrir la porta d’entrada del Moska per ensenyar-li a l'inspector de la ITB, ens vam trobar amb una piscina d'uns 20cm d'aigua, tot d'objectes flotant, fongs a les parets, i milers de gotes fruit de la condensació al sostre... Imagineu les nostres cares!!!! tot un espectacle que, cal dir, l'inspector es va prendre amb bastant humor...

Resulta que arrel de les pluges torrencials que hi va haver a mitjans de setembre, especialment al litoral sur de Catalunya (on es trobava el Moska), l’aigua va entrar a l’interior per algun punt del barco que encara no hem acabat de descobrir (tot i que tenim les nostres sospites) i el va deixar fet una piscina...

Sostre de gotelé... :P
Sostre de gotelé... :P

Passades totes les revisions, vam navegar amb el Moska fins a Premià de Mar. Un cop allà, vam acabar de muntar veles i vam revisar bé el cordam (tots els caps del barco) canviant els més gastats. Aquestes últimes setmanes, a més a més, hem estat arreglant els mobles que s’havian bufat durant l'episodi d'innundació i donant-li un toc una mica més clàssic a l’interior; quan el vam comprar tenia algunes parts del mobiliari pintades de blau clar que no ens acabaven de convencer i no veiem com fer-les encaixar estèticament amb la resta del barco.

Interior del Moska quan el vam comprar / Interior del Moska ara
Interior del Moska quan el vam comprar / Interior del Moska ara

Tot i que encara queda feina de bricolatge per fer (cosa que ens encanta!), els nostres plans en el futur més immediat consistiran en començar a preparar les recompenses físiques del verkami (boc’n’rolls pels/per les mecenes que els hagin triat, ja ens ha arribat la tela amb l’estampat!, disseny de la bandera amb els vostres noms, enviament de fotografies firmades, etc.), i mentrestant, sortirem amb el barco tant com poguem per agafar més traça en quant a navegació (i, més concretament, amb el Moska), conèixer la zona, i valorar els possibles projectes que hi podem plantejar 😊

Us mantindrem informats/des!!

0 comentarios

Log in or Sign up to comment this entry.

#01 / Diario de a bordo: ¡Muchísimas gracias, lo conseguimos! / Diari de bord: Moltes gràcies, ho hem aconseguit! :)

Hace ya unas semanas que conseguimos cumplir nuestro objetivo de Verkami, y es por eso que queremos daros oficialmente las GRACIAS a tod@s l@s mecenas que habéis querido ayudarnos, ¡¡os estamos suuuuper agradecidas por haberlo hecho posible!! :)

Por otro lado, también nos gustaría aprovechar este post para poneros al día de las mejoras que hemos estado haciéndole al Moska durante este tiempo:

Antes de ponerlo en el agua, como seguramente ya sabréis, tuvimos que acabar el tratamiento antiosmosis de la obra viva (parte del casco que va sumergida) que ya tenía iniciado cuando lo compramos.

Tratamiento antiosmosis en proceso
Tratamiento antiosmosis en proceso

Aparte de esto, una vez estuvo en el agua y antes de moverlo al que es ahora su puerto base (Club Náutico Premià de Mar), le… read more

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy